Bellver es retroba amb la memòria històrica de 1936
Cort destapà ahir dues plaques en homenatge als represaliats a l’Illa arran de l’alçament del 36
F.MARÍ. Palma.
El pati d’armes del Castell de Bellver fou la segona aturada de l’acte d’ahir. Damunt del cadafal, la presidenta de l’Associació, Maria Antònia Oliver, presentà els familiars d’alguns dels homes assassinats pel franquisme. Joan Lacomba, Leni Jordà, «néta d’Antoni Jordà, republicà, socialista i pinero», com definí ella mateixa, i Miquel Montserrat foren els encarregats de llegir algunes de les cartes que els seus parents enviaven a la família mentre estaven tancats al Castell. Cap dels tres tornà a ca seva amb vida, és més, ningú sap encara on descansen els seus ossos. Les cartes llegides ahir pels familiars presenten un element en comú, el llenguatge planer a través del qual aquells homes intentaven tranquil·litzar les seves famílies. Unes línies que servien per demostrar la seva existència. «Que encara eren vius», com definí el membre de l’Associació Manuel Suárez. «Entre aquestes parets arribà a haver-hi 800 persones tancades a l’hora, mentre que a Can Mir arribaren a ser 900 detinguts», explicà Suárez. Quatre represeliats de la dictadura també volgueren ser presents a l’acte. Gabriel Riera, tancat a Can Mir; Magdalena Nebot; Llorenç Noguera, també pres als Caputxins; i Joan Huertas, empresonat al mateix castell de Bellver; foren els vertaders protagonistes d’un matí en què els sentiments es mostraren a flor de pell. «A la una de la matinada de l’1 de setembre em dugueren aquí pres», foren unes de les poques paraules que Joan Huertas aconseguí expressar entre llàgrimes arran de tant de patiment. Just després, la batlessa de Palma, Aina Calvo, i el mateix Huertas destaparen una placa en memòria de totes les persones que arran de la repressió feixista foren perseguides i fins i tot assassinades. El pati d’armes del Castell ret, a la fi, un petit homenatge als demòcrates. Diari de Balears 21/10/2007
Cort rinde homenaje a los presos de la represión franquista en Bellver La alcaldesa, Aina Calvo, y miembros de la asociación Memòria de Mallorca descubren una placa en recuerdo de las víctimas
C. AGUSTÍN «El que fuera entonces una joya de la tortura, el Castillo de Bellver, hoy es un monumento a la libertad», señaló Maria Antonia Oliver Paris, en nombre de la asociación Memòria de Mallorca, organizadora del homenaje que dio voz a los presos «como hombres libres», junto al Ajuntament de Palma. La alcaldesa de Palma, Aina Calvo, destacó la importancia de «recordar los errores del pasado. El perdón y la amistad requieren de la verdad. No entiendo el discurso catastrofista que ha suscitado la Ley de la Memoria Histórica», dijo.
Calvo y Juan
Huertas
descubrieron en el
patio de armas del
castillo una placa
homenaje con la
siguiente
inscripción: Poco antes, los asistentes al homenaje habían recorrido al «camí dels presos», camino que une la entrada del bosque de Bellver con las cuevas que desempeñaron funciones de almacén militar y que fue construido por los presos encarcelados tras el golpe de estado del 36, donde la regidora de Cultura, Nanda Ramón, inauguró otra placa. En Bellver estaban también Magdalena Nabot, presa en Can Salas, y Llorens Noguera, apresado en la cárcel de los Capuchinos.En el acto, familiares de presos desaparecidos leyeron algunos fragmentos de las cartas que conservan como único recuerdo de ellos. Es el caso de Ramon Lacomba, Antoni Jordà y Joan Montserrat, todos ellos asesinados. «Madre sabrás que ya empiezo a leer el periódico... Estoy bien...». «Mándame un abrigo y unas alpargatas... Como sabrás Martín ya no está conmigo». «Necesito un bote para matar pulgas y tabaco...». «Las cartas describen la vida cotidiana e intentan sobre todo tranquilizar a las familias», explicó Manuel Suarez, miembro de Memòria de Mallorca.«El objetivo de la represión era la alienación del individuo, someter voluntades».El hecho más siniestro fueron ‘les tretes’, término con el que los presos eran liberados, aunque en realidad eran llevados en camiones, normalmente a la Creu de Porreres, donde los fusilaban. ‘Les tretes’ se llevaron a cabo en el periodo del gobernador Mateu Torres Bestard y el comandante Barrado, desde septiembre del 36 a 1937», especificó. El acto concluyó con la interpretación de «El cant dels ocells», de Pau Casal.
Ultima Hora 20/10/2007
|
la associació memòria de mallorca descubre dos placas conmemorativas Homenaje a los presos de Bellver El emotivo acto contó con la presencia de la alcaldesa de Palma, Aina Calvo, y de antiguos presos del castillo y sus familias MÓNICA G. DOARTE. PALMA. La Associació Memòria de Mallorca realizó ayer, en colaboración con el Ayuntamiento de Palma, un sentido y emotivo homenaje en el que se descubrieron dos placas en memoria de los presos que estuvieron encerrados en el castillo de Bellver durante la represión franquista. El acto contó con la presencia de la alcaldesa de Palma, Aina Calvo, y la regidora de Cultura de Cort, Nanda Ramón. Asimismo, asistieron familiares y antiguos presos del castillo y diversos miembros de la Associació Memòria de Mallorca. También estuvieron presentes Biel Barceló y Toni Alorda en representación del PSM, y Miguel Ángel Llauguer y Antoni Esteva, de Els Verds.
Diario de Mallorca 20/10/2007
|