Especial Pere Mascaró Pons

In memoriam

Han passat unes quantes setmanes de la mort d´en Pere Mascaró i confés que he necessitat que passés un temps per atrevir-me a posar-me davant l´ordinador i escriure aquest breu comentari.

En Pere era un home extraordinari, que es feia estimar i que molts l´estimàvem. Una persona plena de vida que es dedicava a moltes activitats i sempre amb entusiasme. Des d´escriure articles, llibres, estudis... o col·laborar amb organitzacions i/o projectes socials fins a participar en el club de bàsquet de la seva filla.

S´han dit moltes coses d´en Pere aquests dies. Jo vull comentar la seva vessant de dedicació a l´activitat política.

A part de la seva lluita per la democràcia els primers anys de la transició i la militància sindical i al moviment veïnal, va formar part d´Esquerra Unida des dels seus inicis.

Des del principi en Pere hi ha estat sempre. En els moments més difícils i en els més dolços. Amb les seves aportacions, les seves propostes, les seves critiques, la seva militància activa. Amb criteri propi i amb les seves idees, en Pere sempre que se´l necessitava hi era. Quants de documents polítics o econòmics, manifests, programes... de l´àmbit de l´esquerra política i social contenen aportacions d´ell o són de la seva collita particular!

El recordem com a regidor de l´Ajuntament de Palma a la legislatura del 95 al 99, o com a col·laborador dels diversos grups institucionals. Any rera any participava en l´estudi i valoració del Pressuposts, aportant crítiques i propostes, tant en els pressuposts generals de la Comunitat Autònoma, com desplaçant-se a qualsevol municipi per ajudar a un o altre regidor i regidora.

En Pere sempre va ésser un entusiasta defensor de la unitat de les esquerres. Des de la primera candidatura unitària al Senat per Eivissa de na Pilar Costa, a la qual va donar suport polític clar, en uns moments en què la direcció estatal d´Izquierda Unida s´hi oposava, fins al primer Pacte de Progrés al Consell de Mallorca l´any 95, en el que va defensar la participació d´Esquerra Unida al Govern del Consell, a pesar de quedar en minoria dins l´organització. Per tant a l´època del passat Pacte de Progrés va ésser especialment actiu i la seva col·laboració, des de distints punts de vista fou prou important.

La participació a la conselleria de Treball del primer Govern de Xisco Antich va ésser molt activa, primer com a secretari general tècnic i després com a director del SOIB. Però la negociació de les transferències de les polítiques actives d´ocupació de l´INEM i la constitució del primer Servei d´Ocupació de les Illes Balears varen ésser les tasques més destacades.

Quan els partits del Pacte de Progrés ja havíem perdut les eleccions del 2003 però encara exercíem de Govern en funcions, parlant a la conselleria de Treball del repte que suposava per EU-EV les properes eleccions generals va ésser en Pere que per primera vegada va formular la idea de fer una candidatura conjunta amb el PSM i em va animar a proposar aquesta idea a en Mateu Morro, aleshores secretari general del PSM.

En Pere va participar activament en aquell projecte que va suposar la candidatura Progressistes per les Illes, el març del 2004, molt especialment en la redacció del seu programa electoral. I lògicament un parell d´anys després va participar en la configuració del Bloc per Mallorca.

La seva manera d´ésser la defineix el fet de que va estar col·laborant en la campanya electoral fins al final. El record a l´acte d´inici de campanya a la Rambla fent "quinieles" i comentant entusiastament tant la definitiva i completa constitució del Bloc com de la candidatura unitària a Eivissa, que després es varen demostrar com la clau del canvi.

Permeteu-me que conti la meva darrera experiència amb en Pere i que defineix allò que comentava abans. El mateix mati que ell patia l´atac cerebral, que setmanes després se´l va endur, jo feia una roda de premsa, amb en Biel Barceló, sobre el programa de política laboral del Bloc, amb les notes que hores abans m´havia enviat en Pere per correu electrònic...

Als militants d´Esquerra Unida i de l´esquerra política i social ens ha deixat un company inoblidable. A mi a més, un amic entranyable que he estimat molt.

A la seva dona, na Maria Antònia, a la seva filla na Clara, als seus germans Juli, Nasi Maria,... i els altres, els vull assegurar que serem molts els que no l´oblidarem mai.

Miquel Rosselló és conseller executiu de Cooperació Local del Consell de Mallorca

06/08/2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fallece el ex director del SOIB con el Pacte de Progrés Pere Mascaró

EFE. PALMA. El economista menorquín Pere Mascaró Pons, ex director del Servicio de Ocupación de las Islas Balears (SOIB) con el Govern del Pacte de Progrés, murió esta tarde en Palma, a la edad de 51 años, tras haber sufrido hace varios días un derrame cerebral, según informaron fuentes de la familia.
Nacido en Ciudadela durante el año 1956, Pere Mascaró mantuvo una estrecha relación con la coalición Esquerra Unida y el sindicato CCOO. Tras licenciarse en Económicas por la Universidad de Barcelona en 1978, fue asesor laboral de CCOO entre 1979 y 1981.
Desde el año 1981 a 1983 ejerció como gerente de Industrias Dragón y entre 1983 y 1987 fue director de la Escuela Universitaria de Trabajo Social, donde ejerció como profesor hasta 1998.

Diario de Mallorca, 6 julio 2007

Entrevista / Pere Mascaró / Director del SOIB

No s'exigeix tan el títol com altres tipus de formació

DM 14/03/2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El IMAS crea el Premio Pere Mascaró para fomentar el estudio socioeconómico en el ámbito de los servicios sociales

La primera edición de esta convocatoria quedará abierta dentro de tres meses

  PALMA DE MALLORCA, 12 Mar. 2008 (EUROPA PRESS) - -

   El Instituto Mallorquín de Servicios Sociales (IMAS) del Consell de Mallorca ha creado el Premio Pere Mascaró, una convocatoria que tendrá como objetivo fomentar el estudio y el análisis socioeconómico en el marco del  sistema público de servicios sociales en la comunidad autónoma.

   El premio se crea conjuntamente con el Govern balear y el Ayuntamiento de Palma, y para este año se dispondrá de una dotación económica de 18.000 euros, que serán aportados a partes iguales por las tres Administraciones.

   Así lo dio a conocer hoy el conseller de Presidencia del Consell de la Institución insular, Cosme Bonet, durante la inauguración de la jornada sobre el futuro de los servicios sociales en la isla, que se desarrolla esta mañana en la sede de la Fundación social La Caixa de Palma.

   Con esta iniciativa las instituciones hacen un homenaje a "esta importante figura del mundo económico y social", que falleció el pasado mes de julio, y reconocen su trayectoria de "impulso y fomento" de los estudios en el sector social de las Islas Baleares, trabajando siempre desde un "planteamiento solidario de la economía", destacó durante su intervención.

   De acuerdo con el texto de la convocatoria del galardón, que se está ultimando en este momento, los temas de trabajo al que optan los participantes podrán versar sobre diversas materias relacionadas, siempre con los servicios sociales, como son; las administraciones y el sistema de financiación, el tercer sector, los instrumentos de intervención de la administración pública, los modelos de gestión económica o el gasto público del sistema público de los servicios sociales.

   Podrá optar al premio cualquier personal física, y los interesados podrán presentarse individualmente o como firmantes de un trabajo colectivo.

   Asimismo, el jurado estará constituido por representantes de cada una de las administraciones convocantes, por una persona asignada a propuesta de la Universidad de las Islas Baleares (UIB) y por otra a propuesta del Consell Económico y Social.

   El jurado valorará la capacidad innovadora del proyecto, su viabilidad económica y técnica, la calidad científica, y el currículum del autor, entre otros criterios que quedarán establecidos en las bases.

   Está previsto que la primera edición del Premio Pere Mascaró  quede convocada en un plazo máximo de tres meses.    

   Pere Mascaró y Pons, nació en Ciutadella en 1956, fue profesor de economía aplicada, creador y director del Servei d'Ocupació de les Illes Balears. Su trabajo estuvo siempre ligado a los servicios sociales y su trayectoria profesional estuvo enfocada siempre desde un "planteamiento solidario de la economía", y desde un punto de vista humano y accesible para todos.