Gabriel Florit                                    Memòria, reconeixement

 

En xerràvem l'altre dia amb Maria Antònia Oliver París de Memòria Històrica. No hi ha dret tanta desídia, la deixadesa, el passa tu de tants individus responsables. I passen setmanes, mesos, anys, i res no fan. Pens que potser el que cal és anar parlant, repetint el més fort possible les fetes, les reivindicacions, els assassinats, els abusos comesos un temps i moment ja llunyà, però que no han trobat encara justícia, rectitud, consol. Cridar-ho fort per deixondir sordeses intencionades, deixar-los sense excuses, posar-los en evidència.

Ens reafirmam: fora el fantasmagòric monument de Sa Feixina, que per molt que prediquin els panxes agraïdes és i representa una ofensa a la dignitat de molta gent. Exigim l'exhumació de les fosses de Ciutat, de Calvià, de Porreres, de Son Coletes de Manacor, d'onsevulla, identificació de les restes i la seva entrega als familiars que ho sol·licitin, despeses a càrrec de l'administració per descomptat. I contar les eixides, fer rotllanes, parlar-ne, recuperar la memòria d'uns fets i una gent que tant de zel han posat alguns en amagar-nos. I cadascú dins la seva pleta, espedregar.

El meu redol, el motllo de la meva encarnadura és a Sineu, com molts de vostès ja deuen saber, i a la meva vila vàrem dur molta sort. Aquesta sort va tenir nom, un militar revoltat, el tinent coronell Mateu, que alliçonà la "vieja guàrdia" de la falange local amenaçant-los d'utilitzar la seva pistola contra qualsevol que utilitzàs la seva amb qualsevol sineuer. D'aquesta manera, aconseguí que aquella colla d'assassins es limitassin als pobles dels voltants "únicament", amb algunes històries que fan calfreds, cruixir de dents de ràbia millor dit, i que he narrades per escrit a part o banda, que ara no ve al cas.

Així i tot, segons les contarelles hivernenques arran foganya si no hi havia bubotes, i també gràcies al Dicccionari Vermell de Llorenç Capellà, sabem que el mestre de l'escola graduada de Sineu, Bartomeu Matas i Alemany, d'Esporles, trenta-tres anys, casat, d'Esquerra Republicana, va esser empresonat a Can Mir, aquella sala d'espera pel que fóra, poques vegades res de bo, i un horabaixa va sentir el seu nom sonar pels altaveus. "Avui m'ha tocat a mi", va dir als companys que tenia més a prop. Es tragué el rellotge i l'entregà al seu amic sineuer Joan Matas Escolà, amb el prec que el fes arribar a la seva dona, quan pogués. L'afusellaren la matinada del tretze de febrer del trenta-set.

Em contaren també testimonis ja desapareguts, l'amo en Tomeu Tintorer, l'amo en Pep Des Forn, el sastre mestre Gabriel Gelabert Conet..., informació contrastada; per tant, em feren a saber dic, que hi hagué un altre sineuer mort a conseqüència d'aquella violència desfermada. Li deien Joan Jaume i Florit, de malnom Batlote, que l'any 1936 havia complit 31 anys. Un dissabte horabaixa era a la barberia per afaitar-se quan entraren dues al·lotes de la "sección femenina", una d'elles encara viva avui en dia, i a canvi d'un donatiu li volgueren penjar una bandereta de "ayuda a frentes y hospitales". Ell es negà que li enjoncassin res i els donà l'esquena remugant que la moneda que duia era pel barber, vatua!

El denunciaren. El tancaren primer a la presó de Sant Domingo d'Inca. L'abeuraren d'oli de ricí, com era el costum. Després el traslladaren a Can Mir també a l'espera de judici o d'una de les maleïdes posades en llibertat. Sa mare va anar a visitar-lo i ell no va voler que el veiés. "A la presó només hi són es lladres i jo no he robat res a ningú. No vull que mumare em vegi aquí dins", diuen que va dir. Es tancà de barres i es negà a menjar res de res. En tres setmanes va esser mort. Tenia 31 anys, ja ho he dit. És l'únic sineuer mort en vaga de fam, que jo tengui notícia. Era pagès, fill i nét de pagesos. Havia nascut dia 9 de gener de 1905, al carrer de Sant Vicenç núm. 2 de Sineu. Honorem la seva memòria i que descansi en pau.

Texte reproduïd de Diari de Balears 22/06/2009