Charles Robert Darwin (Shrewsbury, 12 de febrer de 1809 - Downe, 19 d'abril de 1882) fou un naturalista britànic. Va establir les bases de la moderna teoria evolutiva, en plantejar el concepte de que totes les formes de vida s'han desenvolupat a través d'un lent procés de selecció natural. El seu treball va tenir una influència decisiva sobre les diferents disciplines científiques i sobre el pensament modern en general. Va recollir aquesta teoria en el llibre L'origen de les espècies, publicat el 24 de novembre de 1859 i que es va exhaurir el primer dia que va sortir a la venda.
Charles Robert era el cinquè fill d'una benestant i sofisticada família anglesa. El seu avi matern va ser el pròsper empresari de porcellanes Josich Wedgwood. El seu avi patern va ser el famós metge del segle XVIII Erasmus Darwin.
Després d'acabar els estudis a la Shrewsbury School l'any 1825, Darwin va estudiar Medicina a la Universitat d'Edimburg.
L'any 1827 deixa la carrera de Medicina per entrar a la Universitat de Cambridge i convertir-se en ministre de l'Església d'Anglaterra.
Després de graduar-se a Cambridge l'any 1831, el jove Darwin es va embarcar, als 22 anys, al vaixell de reconeixement HMS Beagle com a naturalista sense paga, gràcies a la recomanació del naturalista John Stevens Henslow que havia conegut a Cambridge, per emprendre una expedició científica al voltant del món que duraria 5 anys.
Darwin va ser escollit membre de la Reial Societat (1839) i de l'Acadèmia Francesa de les Ciències (1878). Després de la seva mort a Downe, el 19 d'abril de 1882 se li va retre l'honor de ser enterrat a l'abadia de Westminster.
Rercerca
Darwin va desenvolupar el seu interès per a la història natural mentre estudiava, primer medicina a la Universitat d'Edimburg i després teologia a la Universitat de Cambridge. El seu viatge de cinc anys amb el HMS Beagle el va consolidar com a geòleg, les seves idees i observacions es basaven en el pensament actualista de Charles Lyell, un dels creadors de la geologia moderna. La publicació del seu diari del viatge el va comportar la fama i la popularitat com a autor. Intrigat per la distribució geogràfica de la fauna, flora i fòssils que va recol·lectar al llarg del seu viatge, Darwin va investigar la transmutació de les espècies i va concebre la seva teoria de la selecció natural el 1838. Tot i que va discutir les seves idees amb d'altres naturalistes, es va dedicar sobretot a la seva recerca geològica, però el 1858 Alfred Russel Wallace li va fer arribar un assaig on es describia una teoria similar a la seva, això el va empènyer a una ràpida publicació de les seves dues teories a On the Tendency of Species to form Varieties; and on the Perpetuation of Varieties and Species by Natural Means of Selection el juliol d'aquell any
Charles Darwin. Retrat de George Richmond realitzat cap a finals dels anys treinta del segle XIX.
|
Viatge del Beagle
|
Al seu llibre L'origen de les espècies (On the Origin of Species) del 1859 va establir l'evolució a partir d'un avantpassat comú com a l'explicació científica de la diversitat de la natura. El 1871 va publicar L'origen de l'home i sobre la selecció amb relació al sexe (The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex) on abordava l'evolució humana i la selecció sexual i l'any següent, 1872, publicava The Expression of the Emotions in Man and Animals. La seva recerca sobre les plantes va ser publicada en una sèrie de llibres, el seu darrer llibre tractava del cuc de terra i del seu efecte sobre el sòl.
Obres
-
Vegeu les publicacions de Darwin a Llista d'obres
D'entre les obres del naturalista, tres han estat traduïdes al català:
-
Viatge d'un naturalista al rededor del món. Barcelona, 1879-1881, reeditada posteriorment (Journal and Remarks, del 1839)
-
L'origen de les espècies. Barcelona, 1982, reeditada (On the Origin of the Species, 1859)
-
L'origen de l'home i sobre la selecció amb relació al sexe. Barcelona, 1985 (The Descent of Man, and selection in Relation to Sex, 1872)
Enllaços externs
- Fundació Charles Darwin (anglès)
-
Obra completa de Charles Darwin
(anglès)
- Wikiespecies tiene un artículo sobre Charles Darwin.
- Wikisource contiene obras originales de o sobre Charles Darwin.
Col·laboradors de la Viquipèdia. Charles Robert Darwin [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2008 [data de consulta: 5 de juny del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Charles_Robert_Darwin&oldid=2259155>.