Karl Kautsky

    | FIDEUS REPUBLICANS  | TEMA SOCIALISME  |     INICI  

Georgi Valentínovich PleKarl Kautsky (Praga, 18 d'octubre de 1854 - Amsterdam, 17 d'octubre de 1938) fou un teòric i dirigent socialista marxista alemany, forjador de les teories socialdemòcrates de la II Internacional i el Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)

 

.

Karl Kautsky y Eduard Bernstein

 

Militant de l'SPD d'ençà la seva fundació, s'alineà amb les tesis marxistes de Marx i Engels vers el 1881, any en el qual esdevingué secretari de l'SPD. Dirigí l'òrgan de premsa de la II Internacional Els nous temps (1889 - 1917). Participà a la redacció del programa d'Erfurt de 1891. Dins el corrent socialista marxista se situava al centre doctrinal, entre el revisionisme d'Eduard Bernstein i l'esquerranisme de Rosa Luxemburg. Contrari a l'union sacrée dels partits socialistes europeus amb l'Estat liberal burgès durant la Primera Guerra Mundial, s'escindí de l'SPD per fundar l'any 1917 amb Eduard Bernstein i d'altres militants socialistes l'USPD. Amb la Revolució socialdemòcrata de 1918 a Alemanya entrà al govern provisional presidit pel socialista Ebert. Fou viceministre d'afers exteriors, càrrec que abandonà després de l'assassinat de Rosa Luxemburg, al gener de 1919. S'enfrontà políticament amb Lenin per les actuacions endegades pel govern revolucionari bolxevic sorgit de la Segona Revolució Russa de 1917, que denuncià al seu llibre Terrorisme i comunisme (1918). Lenin el contestà amb un atac molt dur a La revolució proletària i el renegat Kautsky (1919). Finalment, abandonà Alemanya a inicis dels anys vint del segle XX i residí a Viena fins a l'Anschluss austríac organitzat per Hitler al 1938. S'exilià, doncs, primer a Txecoslovàquia i a la fi, als Països Baixos, on morí.

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Karl Kautsky [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2008 [data de consulta: 16 d' agost del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Karl_Kautsky&oldid=2259772>.