Jesús Larrañaga      |    BIOGRAFIES  | TEMA|   COMUNISME   |


 

(Beasain, 1901- Madrid 1942) també conegut com a Goierri, fou un dirigent comunista basc. De família euskaldun, de jovenet va militar a les Euzko Gaztedi, les joventuts del Partit Nacionalista Basc, així com al sindicat ELA-STV. Nogensmenys, abandonà la militància nacionalista per a passar-se al comunisme. Membre de la direcció del PCE, el 1936 fou un dels impulsors de la secció basca del partit, el Partit Comunista d'Euskadi (PCE-EPK), juntament amb Dolores Ibárruri i Juan Astigarrabia. A les eleccions generals espanyoles de 1936 fou es collit diputat per Guipúscoa. Durant la guerra civil espanyola fou nomenat Comissari de Guerra a Gipúscoa, va afusellar als rebels i s’enfrontà al lehendakari José Antonio Aguirre el 1937 per la decisió d’evaquar Euskadi sense lluitar.

 

En acabar la guerra civil s’exilà a Portugal, però la direcció del PCE decidí enviar-lo a l’interior a reconstruir el partit amb Jesús Hernández i Pedro Checa. Detingut per la policia portuguesa, fou entregat a les autoritats espanyoles i afusellat pel règim franquista al cementiri de l'Almudena el 1942.

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Jesús Larrañaga [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 16 de desembre del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Jes%C3%BAs_Larra%C3%B1aga&oldid=1562362>.

 

fideus