dossier: la llei de la memòria històrica

 

 

Memòria Històrica proposa uns 40 noms per netejar carrers franquistes

Tres sindicatos y la Memòria Històrica piden a Cort que no haga hijo ilustre a Tous i Ferrer


 

     

 

Memòria Històrica proposa uns 40 noms per netejar carrers franquistes

La llista inclou dones comunistes que lluitaren en la clandestinitat

LAURA MORRAL. Palma.

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ja ha elaborat una llista amb una quarantena de propostes de noms que podrien substituir els carrers que encara perduren a Palma dedicats a tota la «militarada» franquista que, sense mèrits, fou condecorada amb plaques pel bàndol repressor després d'assassinar famílies senceres durant la Guerra Civil espanyola.

La proposta de l'associació ja s'ha traslladat a la Comissió de Toponímia integrada per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Nanda Ramon, i per diverses entitats socials entre les quals es troba la de la Memòria Històrica, la Federació de Veïns de Palma i Arca. La comissió, que ja està en marxa des d'aquest mes, analitza l'estudi que ha realitzat el professor de la UIB Gabriel Bibiloni amb la finalitat de normalitzar al català la vuitantena de plaques que hi ha a l'Eixample inscrites encara en castellà, i netejar tota la nomenclatura dels carrers relacionats amb l'època franquista. En aquesta darrera categoria hi consta devers un centenar de noms.

La portaveu, Margalida Capellà, explica que la proposta de la seva associació parteix de dos objectius. El primer és el d'homenatjar dones progressistes que lluitaren en la clandestinitat per defensar els valors democràtics en contra de la dictadura franquista. Algunes d'elles foren assassinades.

El segon proposa noms rellevants que no necessàriament estan vinculats a la Guerra Civil. Encapçalen el llistat la dirigent comunista dels anys 60 Francesca Bosch; Maria Plaça, socialista de la Transició; o Matilde Landa, que ajudà els refugiats republicans i que fou dirigent del Partit Comunista. Capellà esmenta Maria Baqué, una líder socialista de Capdepera durant la Segona República. «Aquestes dues darreres foren maltractades per les monges quan estigueren detingudes a la presó de Can Salas», diu Capellà. Així mateix, hi inclou les germanes Maria i Antònia Pasqual i la mare, Catalina Flaqué, assassinades juntament amb la lluitadora comunista Aurora Picornell. La proposta també vol recordar mestres republicans, com Josep M. Olmos, Fernando Leal o Joan Montserrat, i recupera la memòria d'alguns batles de la Segona República com Bernat Jofre. A més, anomena el pacifista Heinz Kraschutzi, que hagué de fugir dels nazis.

25/11/2007


 

Tres sindicatos y la Memòria Històrica piden a Cort que no haga hijo ilustre a Tous i Ferrer

El Ayuntamiento afirma que el impulsor del monumento al ´Baleares´ se ha elegido por "numerosas facetas de su personalidad"

RAQUEL GALÁN. PALMA. La Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica exige al ayuntamiento de Palma que retire la propuesta de nombrar a Josep Tous i Ferrer hijo ilustre de Ciutat, porque "dejó clara su adscripción política a favor del franquismo", tal como denunció ayer el vocal y portavoz de esta entidad, Marçal Isern.


Los sindicatos CCOO, UGT y STEI también reclaman a Cort lo mismo, ya que "en Palma existen muchísimos candidatos a ser hijo ilustre y elegir a un personaje de esta catadura no es propio de un ayuntamiento democrático", según destacó el secretario general de Comisiones Obreras en las islas, José Benedicto.


El consistorio palmesano alega al respecto que "hay numerosas facetas de la personalidad de este candidato que se han tenido en cuenta y por eso se le ha elegido", indicaron fuentes cercanas.

Consensuado

Aunque la alcaldesa, Aina Calvo, no quiso hacer declaraciones al respecto, desde Cort se reiteró que la propuesta de Tous i Ferrer "ha sido consensuada entre todos los grupos políticos, incluido el PP, y el Ayuntamiento no quiere seguir alimentando la polémica".
 

En cambio, el portavoz de la Associació per a la Recuperació de la Memòria Histórica cree que "si durante los gobiernos del Partido Popular se hubiese aprobado este nombramiento, hay que pensar qué habrían dicho los de izquierdas, entonces en la oposición", afirmó Marçal Isern.


Para Lorenzo Bravo, líder de UGT en Balears, "no es de recibo que un partido [el PSOE] que ha sido largamente represaliado por el franquismo otorgue un premio a alguien que se significó tanto en la dictadura".

Monolito al ´Baleares´

Josep Tous i Ferrer (1859-1950) fue escritor, periodista, librero, empresario, fundador y director del diario La Última Hora entre 1893 y 1950. También un entusiasta del bando franquista durante la Guerra Civil española, como evidencian algunos estudios sobre la época y que revelan acciones a favor del partido del Movimiento y su apuesta por la construcción del monumento al crucero Baleares, inaugurado por el dictador Franco en sa Feixina.


Este monolito rindió homenaje a 788 marinos del bando nacional que murieron en combate en el barco a causa de los torpedos del bando republicano el 6 de marzo de 1938.


Tous i Ferrer auspició que la ciudad rindiera un homenaje a los tripulantes fallecidos mediante la construcción del citado monolito y el periódico que dirigía se propuso sufragar los trabajos a través de una suscripción popular.

Acto de reconciliación

El portavoz del sindicato STEI, Biel Caldentey, apuntó que la idea de declararlo hijo ilustre no supone "un acto de reconciliación con el franquismo". "Si esta propuesta -añadió- estuviese incluida dentro de un paquete con otros franquistas destacados por su valía intelectual o algo así, tal vez tendría algún sentido, pero no es el caso".


Caldentey cree "desacertado que un ayuntamiento democrático no defienda estos valores". Y lo que más le sorprende es que haya sido un gobierno de izquierdas el que lo haya propuesto.


Por su parte, la Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica reiteró que "todos los elementos referentes al franquismo tienen que desaparecer. Llevamos muchos años de democracia y nos encontramos en el siglo XXI". Y concluyó que no es normal que Cort defienda a este personaje por algunas de sus facetas a lo largo de su vida. "Una persona es lo que es y lo que hace", concluyó.
 

Desde UGT, Lorenzo Bravo no se anda con rodeos: "Yo no daría ni agua a todos los que apostaron por el franquismo". Y no entiende por qué el concejal Eberhard Grosske, "que es más papista que el Papa", ha apoyado la propuesta.


Según Benedicto, de CCOO, aunque ahora el Ayuntamiento se decidiese a retirar la propuesta, ya habría "metido la pata". "Tendrían que habérselo pensado antes y no haber llegado hasta aquí".

Publicado en Diario de Mallorca 03/11/2007


La ruta dels oblidats

L’Associació per la memòria històrica denuncià en el recorregut pels símbols feixistes la impunitat, encara avui, de les atrocitats comeses pel dictador, les fosses comunes i les sentències del règim

LAURA MORRAL | Diari de Balears  |18 de juliol 2009 |

Un centenar de personas realiza una ruta guiada el día de la conmemoración del golpe de Estado

R.G. / E.P. | Diario de Mallorca |18 de juliol 2009 |

ELS SÍMBOLS DE LA “VERGONYA”.

Memòria de Mallorca aprofitarà el proper 18 de juliol, Dia europeu de la condemna al franquisme, per fer una ruta per alguns monuments feixistes que encara perviuen a la ciutat de Palma

 

LAURA MORRAL | Diari de Balears  |11de juliol 2009 |

Calvo estudia què fer amb el monument al Baleares

La batlessa diu que es fan informes per valorar com s’aplicarà, en el monòlit de la Feixina, la Llei de memòria històrica. Admet que, a diferència de l’obelisc, aquí sí que es parteix de “velles reivindicacions”

Laura Morral Diari de Balears  | 10/07/2009 |

 

 

+ informació

Monument al Jinetes de Alcalá

SIMBOL DE LA VICTORIA (PDF)

(Memoria de les Illes)

POLÈMICA PUBLICADA A MEMÒRIA HISTÒRICA DE LES IILES BALEARS

Pins franquistes

JOSEP QUETGLAS

Jinetes de Alcalá

LUIS JOVER

El batle Aguiló si ho sabia

JOSEP QUETGLAS

Una respota al Sr. Jover

 ANTÒNIA MERCADAL

Contestació de Memòria de Mallorca al Sr. Luís Jover

 MEMÒRIA DE MALLORCA

Carta dirigida al Sr. Luis Jover

 PEP DELGADO

El fascismo nunca rectifica, y ni un solo "mea culpa"

 MIGUEL VICENS