Sobre el monólit al "Baleares"

MARGALIDA CAPELLÀ

L´Associació Memòria de Mallorca mostra la seva absoluta disconformitat i el seu malestar amb l´opinió del Cronista oficial de la Ciutat de Palma respecte de la simbologia franquista i, en especial, del manteniment del monument al "Baleares" situat al parc de sa Feixina, expressada en el Diario de Mallorca l'11 de novembre de 2007


No és la primera vegada que el Cronista oblida les víctimes civils de la guerra i la repressió franquista: en un article anterior publicat en el mateix diari, el Cronista va exposar l´història del Castell de Bellver sense esmentar en cap moment el seu ús com a presó durant la Guerra civil i el pas, entre d´altres, del batle Emili Darder, el diputat Alexandre Jaume o els polítics Montserrat Parets, Antoni Mateu i Antoni Maria Ques, tots ells executats.


Al parer de Memòria de Mallorca, en l´edició de l´11 de novembre de 2007, el Cronista fa seu el discurs oficial franquista sobre les activitats del vaixell de guerra "Baleares" durant la Guerra civil, sense explicar en cap moment que des d´aquest vaixell es va bombardejar sense pietat ni descans en el mes de febrer de 1937 la població civil de Màlaga, els milers de refugiats que fugiren d´aquesta ciutat cap a Almería per una carretera sense defensar i en condicions dramàtiques i els centenars de milers de refugiats que arribaren a Almería des de Màlaga i des d´altres indrets fugint de l´atac de la Marina franquista i l´aviació feixista italiana.


L´atac indiscriminat de la població civil era l´any 1937 i també en l´actualitat un crim de guerra, igual que el bombardeig de la ciutat de Gernika durant la guerra. No s´entendria de cap manera un monument ni a Alemanya ni a Espanya als autors del bombardeig de la població de Gernika. Des del "Baleares" es varen cometre crims de guerra contra la població civil i només aquest fet hauria de ser decisiu per eliminar immediatament i sense més retard aquest monòlit de la via pública. En opinió de l´Associació, els tripulants del "Baleares" no eren herois sinó criminals de guerra i l"epopeia" que vol commemorar el monòlit no va ser "immortal", com volien els seus arquitectes i així ho recull Bestard en el seu article, destacats franquistes, sinó una epopeia massivament mortal: l´historiador malagueny Antonio Nadal calcula que entre 3.000 i 5.000 homes, dones i infants varen morir fugint del bombardeig del "Baleares".

Per tot això, l´Associació Memòria de Mallorca exigeix la reprovació del cronista oficial de la Ciutat per part de la més alta instància en l´Ajuntament de Palma, per la seva incompetència a l´hora de fer una crònica objectiva que permeti entendre tot el context històric als lectors d´un article publicat com a cronista oficial, no com a particular. Entenem que els lectors tenen dret a una informació veraç, especialment quan prové d'un funcionari de l´Ajuntament que escriu amb aquest títol. La recuperació de la memòria històrica té per objectiu conèixer tota l´història dels fets relacionats amb la guerra civil i la dictadura franquista, i el cronista oficial segueix mantenint, al parer de l´Associació, l´història oficial del franquisme que oblida les víctimes i enalteix colpistes, feixistes i criminals de guerra.

Margalida Capellà, secretaria, en representació de l´Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca

 

Diario de Mallorca

15/11/2007

ESPECIAL:

Creuer Baleares