Partit Progressista      |    |  PARTITS POLITICS   | TEMA:  | MONÀRQUICS   |

El Partit Progressista fou una formació política a Espanya durant el segle XIX, que adoptar aquest nom el 1836 com oposició liberal extremista al règim de la regent Maria Cristina de Borbó-Dues Sicílies, que després dels fets de la Granja el 12 d'agost del 1836 la van obligar a acceptar un govern liberal radical, i va anar-se disgregant poc a poc després de l'inici de la Restauració a Espanya en 1874.

Aquesta divisió entre exaltats, veinteañistas o progressistes i moderats, doceañistas, moderats o conservadors va a caracteritzar el panorama ideològic del segle XIX i XX a Espanya.

Els progressistes van a ser partidaris de la milícia nacional, el jurat popular, la sobirania nacional, l'ampliació del sufragi censitari, de la desamortització dels béns del clergat i el laïcisme. Per la seva banda, els moderats s'oposen a això i són partidaris de la sobirania compartida, les bones relacions amb l'Església i la restricció del sufragi censitari.

Col·laboradors de la Viquipèdia. Partit Progressista [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 29 de gener del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Partit_Progressista&oldid=1689005>.

fideus/