El Socialista   |    |   PUBLICACIONS PERIÒDIQUES| | TEMA:  SOCIALISME  |

El Socialista és l'òrgan d'expressió oficial del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) des de la seva fundació, el 12 de març de 1886, apareixent amb periodicitat setmanal a Madrid. Des dels seus començaments va estar lligat a Pablo Iglesias, que en fou el seu director fins a la seva mort.

En 1890 va passar a ser propietat del PSOE i en 1912 es va convertir en diari, periodicitat que va mantenir fins a poc abans del final de la Guerra Civil Espanyola, el 28 de març de 1939.

Editat en Barcelona entre 1938 i 1939 a causa de la guerra, durant el franquisme es va editar de forma intermitent en França i clandestina en Espanya.

Al maig de 1977, durant la Transició, va reaparèixer com a setmanari, mantenint aquesta periodicitat fins a maig de 1984. Entre aquesta data i desembre de 1993 es va editar de forma quinzenal, publicant-se des de llavors amb caràcter mensual.

La seva importància a l'hora de difondre les tesis del PSOE entre la classe treballadora (a les seves pàgines va aparèixer, per exemple, la primera traducció al castellà del Manifest comunista) i com a mitjà d'informació per als militants, en dates en què les dificultats per a la comunicació de les idees eren molt importants, fan que ocupi un important paper en la Història del socialisme espanyol.

Enllaços externs

Col·laboradors de la Viquipèdia. El Socialista [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2013 [data de consulta: 1 d' abril del 2013]. Disponible en <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=El_Socialista&oldid=11586806>.

 

fideus/