Juan Modesto       |    BIOGRAFIES  | TEMA COMUNISME  |


Juan Modesto Guilloto León, Modesto (El Puerto de Santa María, 1906 - Praga, 1969). Militant del PCE i militar republicà durant la Guerra Civil Espanyola.

 

Formació militar i política

 

Caporal del cos de regulars al Marroc espanyol, es va afiliar al Partit Comunista d'Espanya el 1930. El 1933 va organitzar les milícies comunistes, després de rebre un curs de formació militar a la Unió Soviètica.

 

Guerra civil

 

A l'esclatar la Guerra Civil Espanyola, Modesto fou un dels creadors i primers comandants del 5è Regiment de milícies populars, un dels primers nuclis de l'Exèrcit Regular, del que va ser cap l'octubre de 1936. Va participar a l'asalt a la Caserna de la Muntanya a Madrid i va dirigir un batalló a la Província de Toledo, intentant contenir l'avanç franquista a la batalla de Madrid. Es va distingir en les operaciones de la Serra de Guadarrama i el Tajo durant la batalla de Madrid. El 1937, el general Jose Miaja, cap de la Junta de Defensa de Madrid, li encarrega el comandament de la 4a Divisió.

 

Després de la batalla de Guadalajara, la batalla del Jarama i la batalla de Brunete se li assigna el comandament del Vè Cos de l'exèrcit. El 1938 va dirigir les operacions militars durant la batalla de l'Ebre, amb el rang de coronel, i tenint al seu comandament al Vè Cos l'exèrcit d'Enrique Líster i el XVè de Manuel Tagüeña. Després de la caiguda de Catalunya va passar a la zona centre, on Juan Negrín el va nomenar general, cas únic entre els oficials de milícies i cap de l'exèrcit del Centre el 2 de març de 1939. A l'acabar la guerra es va exiliar a la Unió Soviètica, on es va reconèixer la seva graduació militar.

 

Durant la Segona Guerra Mundial va ser general de l'exèrcit búlgar que va combatre als nazis amb les tropes de la URSS.

 

Derrotat a les lluites de faccions per fer-se amb el control del PCE, es va retirar a Praga, on va morir el 1969. A la capital txeca va escriure les seves memòries Soy del Quinto Regimiento, que es publicaren a París aquell any.

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Juan Modesto [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 19 de desembre del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Juan_Modesto&oldid=1597502>

 

Vicente Rojo,  Juan Modesto,  Juan Negrín i Enrique  Líster a l'acte d'acomiadament de les Brigades Internacionals a Barcelona

J.

Juan Modesto

(1906 - 1969)

 

Enrique Líster, Antonio Cordón i Juan Modesto, generals de l'exèrcit soviètic antinazi durant la II Guerra Mundial

 

Juan Modesto i Enrique Líster

 

 

fideus