La guerra francoprussiana (1870-1871) forma part del procés d'Unificació alemanya encarregat per Guillem I de Prússia a Otto von Bismarck.

Antecedents

El rei Guillem I de Prússia va nomenar canceller a Otto von Bismarck el 1862, i entre els seus encàrrecs hi havia la Unificació alemanya, la recomposició del Sacre Imperi Romanogermànic sota el comandament prussià.

La disputa entre França i Prússia per la candidatura de la dinastia Hohenzollern al tron espanyol, del que havia abdicat Isabel II d'Espanya va pujar de to durant el regnat de Napoleó III, i França temia Prússia perquè en haver guanyat la Guerra dels Ducats i la Guerra austroprussiana i guanyar molt territori s'estava convertint en un rival massa fort pels seus interessos, en guanyar mercat amb la unificació i practicant mesures com el Zollverein (1834), l'abolició de duanes entre els estats alemanys

Bismarck amb casc i Napoleó III després de la batalla de Sedan

Guillermo I es nombrado Kaiser

Guillem I es anomenat Kaiser

La guerra

La guerra francoprussiana va esclatar el 1870 quan França va atacar Prússia esperant que els estats alemanys es dividissin entre ells, cosa que no va succeir, i aquestos van fer honor als seus tractats, de manera que els estats del sud d'Alemanya van afegir les seves tropes a les de la Confederació d'Alemanya del Nord per derrotar ràpidament les tropes franceses.

La superioritat numèrica alemanya va ser decisiva en les successives batalles, i Napoleó III va acabar sent ser capturat a la Batalla de Sedan, on a més es va capturar un dels exèrcits francesos, mentre l'altre restava assetjat a Metz. Quan van arribar les notícies de la desfeta a París, després d'un cop d'estat liderat pel General Trochu, Jules Favre, i Léon Gambetta a París el 4 de setembre de 1870, es va proclamar la Tercera República Francesa.

Otto von Bismarck va oferir la pau al nou govern francès a canvi de moderades cessions territorials a Alsàcia, que no van ser acceptades i van renovar la declaració de guerra. Els alemanys van assetjar París mentre Léon Gambetta reclutava nous exèrcits a les províncies, que serien novament derrotats.

La guerra va acabar el 18 de gener de 1871 amb la signatura del Tractat de Frankfurt, quan la captura de la capital francesa era imminent, i Guillem I es va proclamar emperador del II Reich (l'Imperi Alemany) al Palau de Versalles, molt a prop de París, a la vegada que ampliava el seu territori afegint-li l'Alsàcia i la Lorena, territoris francesos fronterers amb l'Imperi.

Conseqüències

El resultat de la guerra va suposar una forta humiliació pels francesos, que es compta entre una de les moltes causes de la Primera Guerra Mundial, va canviar novament la forma de l'estat francès a la definitiva República, i va completar la Unificació alemanya, de la que va sortir l'Imperi Alemany.

Col·laboradors de la Viquipèdia. Guerra francoprussiana [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 29 de desembre del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Guerra_francoprussiana&oldid=1652296>.