La Internacional

| ESDEVENIMENTSINICI |

La Internacional és l'himne revolucionari del socialisme de caràcter internacionalista. També fou utilitzada pels anarquistes de la I Internacional amb unes certes modificacions de la lletra.

Sorgida en el context de la Comuna de París el juny de 1871, l'obrer francès Eugène Pottier en va compondre la primera versió de la lletra, publicant-la posteriorment a Chants Révolutionnaires. El 1888, Gustave Delory, un dels organitzadors de La Lyre des Travailleurs (La Lira dels Treballadors) i més endavant alcalde de Lille encarregà a l'obrer belga Pierre Degeyter que la musicalitzés.[1] Fou interpretada en públic per primer cop el 23 de juliol del mateix any.

La Internacional ha estat l'himne de la Segona, adoptant-la el 1910, de la Tercera i la Quarta Internacionals, i de la majoria de partits socialistes i comunistes. També ha estat l'himne de sindicats socialistes, comunistes i anarcosindicalistes.

Del 1918 al 1944 fou l'himne nacional de la RSFS de Rússia i del 1922 fins al 1944 de la Unió Soviètica. També fou l'himne de la majoria d'altres estats obrers sorgits després del context de la Revolució Russa fins als anys 20.

Existeixen diverses traduccions de La Internacional al català; la de Maria Aurèlia Capmany i la de Maximilià Thous Llorens són les més conegudes.

Versió catalana

Referències

  1. Jump up Fuld, James J. The Book of World-Famous Music: Classical, Popular and Folk (en anglès). Courier Dover Publications, 2000, p. 303. ISBN 0486414752.

Col·laboradors de la Viquipèdia. La Internacional [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2014 [data de consulta: 5 de març del 2014]. Disponible en <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=La_Internacional&oldid=13005798>

 

fideus/