Clara Zetkin  |    |  BIOGRAFIES  | TEMA   COMUNISME |  

Clara Zetkin, Clara Eissner de fadrina ( Wiederau, Saxònia, 5 de juliol de 1857 - Moscou, 20 de juny de 1933) fou una política socialista alemanya molt influent i lluitadora pels drets de la dona. Destacà en l'organització del Sindicat d'Enquadernadors de Stuttgart i en el Sindicat de Sastres i Modistes. Estudià a Leipzig, el 1892 fundà el diari Gleichheit (Igualtat) i des del 1895 fou membre de l'Executiva Nacional del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), on s'arrenglerà amb l'esquerra front la dreta d'Eduard Bernstein i el centrisme de Karl Kautsky. El 1914 fou l'única responsable del SPD que se solidaritzà amb la crida internacionalista de Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg i fou empresonada per oposar-se a la Primera Guerra Mundial

 

Com a secretària de l'Oficina Internacional de les Dones Socialistes, el març del 1915 organitzà la Conferència de Dones Socialistes. Defensà el sufragi femení universal front les propostes d'un sufragi masculí universal combinat amb un sufragi femení censitari. Amiga de Lenin i vinculada al moviment espartaquista, participà en la fundació del Partit Comunista d'Alemanya (KPD). El 1920 fou elegida delegada al Reichstag. Membre del Comitè Executiu de la Internacional Comunista des del 1921, a partir del 1924 residí a Rússia de forma permanent.

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Clara Zetkin [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2009 [data de consulta: 20 d' abril del 2009]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Clara_Zetkin&oldid=3518996>.

 

 

Clara Zetkin y Rosa Luxemburg, 1910

 

 

MEMORIA HISTORICA: HACE 155 AÑOS NACÍA CLARA ZETKIN, LA GRAN ORGANIZADORA DE LAS MUJERES OBRERAS Y SOCIALISTAS

 

Clara Zetkin, ochenta años después... (Mundo Obrero)

 

fideus/