Ladislau López Bassa   |       BIOGRAFIES  |  TEMA:   FEIXISME  | 

(? - Madrid 1942) Polític i militar. El 1925, ingressà a l'acadèmia d'enginyers. El 1936, amb la graduació de tinent, estava destinat al Grup Mitx de Sapadors i Telègrafs núm. 1 de Palma. Féu part de la Junta Divisionària que, a Mallorca, preparà l'aixecament militar de juliol de 1936. Un cop iniciada la Guerra Civil, s'encarregà dels treballs de fortificació de la costa entre Portocristo i la badia d'Alcúdia i lluità al Front de Manacor (agost-setembre de 1936). Com a polític, va esser un dels fundadors de Falange Espanyola a Mallorca (1934). A partir de juliol de 1936, va esser el primer cap provincial i el principal impulsor de l'Organització Nacional Sindicalista -ONS- de Balears. Col·laborà sovint en el setmanari Actividad i desenvolupà una intensa campanya de propaganda nacional-sindicalista. El març de 1937, amb la graduació de capità, es traslladà a Salamanca. Participà activament en el procés d'unificació entre Falange Espanyola i el Partit Carlista (abril de 1937) i ocupà el càrrec de secretari del Secretariat Polític de la nova Falange Espanyola Tradicionalista -FET- i de les JONS. Col·laboraren amb ell Vicente Sergio Orbaneja i Antoni Villalonga i Villalonga i recomanà Bartomeu Quetglas Gayà a Franco, com a assessor en qüestions socials. Va deixar el càrrec per raons de salut. En morir era conseller nacional de FET i de les JONS.

 

Gran Enciclopèdia de Mallorca

vol. 8  pàgs. 131

 

 

NUESTROS JERARCAS EN MALLORCA

LOPEZ-BASSA

 

Ladislao Lopez-Bassa es Capitán del Ejército Español y Consejero Nacional de Falange Española Tradicionalista y de las J.O,.N.S.

 

Es viejo en nuestra Falange por la quie ha luchado y a la que ha ofrendado sacrificios, estudios, múltiples horas de trabajos y todo el esfuerzo que su juventud y su inteligencia pueden rendir.

 

En el año 1930 -¡cuántas cosas desde entonces!- un compañero de promoción le dedicó una fotografía con  la siguiente frase: “Al único fascista que hay en España”. Es decir que en 1930, Lopez Bassa distinguíase ya por sus teorías totalitarias que desde entonces se han afianzado y profundizado.

 

La obra de Lopez-Bassa en la organización Nacionalsindicalista de Mallorca no ha sido olvidada por nadie. En los primeros tiempos que, aislados, faltos de consigna y norma, era sumamente difícil encauzar y dirigir, él puso el alma en estos Sindicatos nuestros que fueron más tarde ejemplo.

 

El nos ha dicho recientemente, en este breve viaje a Mallorca que ha servido para evidenciar lo mucho que aquí se le quiere, hablando de las primeras horas de la Revolución:

 

-         No hay que olvidar que de aquí –de Mallorca- han salido iniciativas y proyectos de trascendental importancia …
 

Ladislao Lopez-Bassa, habrá vuelto cuando estas líneas se publiquen a ocupar su puesto en el grupo de leales que rodean al Caudillo en el Consejo Nacional.

 

Aquí estamos …

Junio – Julio 1939

NÚM. 51

 

 

LADISLAO LÓPEZ BASSA

Memoria Civil, núm. 45, Baleares, 9 de noviembre 1986 

 

FALLECIMIENTO DEL CONSEJERO NACIONAL DON LADISLAO LOPEZ BASSA

ABC, 21 de julio de 1942

 

 

fideus