
Interior de Can Mir dibuixat per un pres |

Grup de presos a Can Mir |
|
Les presons
- Ca'n Mir: Nodrits de terra roja,
Memoria Civil, núm, 33, Baleares, 17
agosto 1986
En las avenidas de
Palma pasaba lo mismo que en los campos nazis de Alemania
Entrevista a Manuel Suárez Salvà
Diario de Mallorca 06/07/2011

Satisfacció general per la trobada de la
planxa i la seva reposició immediata a l’edifici per part de
l’Ajuntament. La Policia Local continua la investigació
Diari de
Balears localitza la planxa en homenatge als republicans
represaliats a l’antiga presó de Can Mir, actualment el
cine Augusta
Can Mir, ofensa a un simbol
La desaparició de la placa que evoca la repressió durant la guerra ha d’indignar tots els demòcrates de Mallorca
L'arrabassament i la desaparició de la placa que evoca la repressió que patiren centenars de mallorquins a l'antic magatzem de Can Mir, convertit en presó pel bàndol franquista a partir del 1936, constitueix una ofensa a la memòria democràtica dels balears i la constatació que els vells odis continuen vigents entre petites minories que no accepten la definitiva victòria del règim de llibertats. Si, en comptes de passar a Palma, aquest atemptat s'hagués produït a qualsevol altre país europeu, l'escàndol hauria estat majúscul. Es parlaria de vergonyós acte de l'extrema dreta i es faria una crida a les autoritats perquè es depurin responsabilitats.
Cal dir que la placa, molt discreta i fins i tot poc visible a la façana de l'actual cinema Augusta, no es pot dir que fos, ni de lluny, una provocació. Tot el contrari. Era el mínim que es podia pel record de tants i tants defensors de la República que foren tancats allà i, en molts de casos, afusellats. Cal que la placa sigui reposada tan aviat com sigui possible pels governants de Cort.
Opinió | Editorial
Diari de Balears / 06/11/2011
Arrabassen la placa d’homenatge als
represaliats de Can Mir

Desconeguts han arrab
assat la placa d'homenatge a les víctimes de la repressió feixista a l'antiga presó de Can Mir (actualment, el cinema Augusta). La placa, instal·lada a la façana de l'edifici mateix, estava ubicada davant d'una altra que fa menció de la via on es troben, l'avinguda Joan March. Des de fa pocs dies, però, només hi queda la de
Joan March.
Des de l'Associació per a la recuperació de la memòria històrica, que n'impulsà la col·locació amb l'Ajuntament de Palma, es mostraren ahir indignats amb la sostracció.
Marçal Isern, vocal de l'entitat, instà Cort a aclarir si han estat ells els que l'han enretirada i, si aquest fos el cas, els demanà que la reposin "immediatament". Si, per contra, ha estat un robatori, Isern demanà que donin el sus a la investigació per cercar-ne els autors.
La desaparició de la placa suscità diverses reaccions en els àmbits d'esquerres. La coalició PSM-IV-ExM s'afegí a la demanda de restauració immediata. El regidor de Cort,
Antoni Noguera, assegurà que, "amb la seva desaparició, la memòria del sofriment de molts mallorquins queda sense reconeixement". Noguera afegí que és del tot necessari "mantenir viva la memòria dels fets que allà succeïren i les persones que hi varen ser retingudes".
Esquerra Unida també es féu ressò de
l'atac a la memòria històrica.
Alejandro Aparicio titllà de "vergonyós" que s'hagi fet desaparèixer la placa "amb nocturnitat i traïdoria". Així mateix, Aparicio criticà que la placa estigui situada "aferrada al nom i llinatge de qui va finançar la sublevació feixista i la presència de l'Exèrcit italià a Mallorca".
Diari de Balears 06/11/2011