A la contra

 BARTOMEU MESTRES I SUREDA BALUTXO

 

La vaga del sindicat del tren

 

A Mallorca, la repressió desencadenada arran de la insurrecció feixista de 1936 es va acarnissar amb el sindicalisme. El Diccionari Vermell de  Llorenç  Capellà, qualificat d’imprescindible per l’imprescindible Josep Massot i Muntaner, ofereix extensa relació de persones que pagaren amb la vida la de- fensa de  la  gent   obrera. El cas dAurora Picornell és emblemàtic: el 1931, amb 19 anys, va organitzar esindicat de  sastresses i, cinc anys  després, vser  afusellada, amb Catalina Flaquer i dues filles daquesta, Antònia i Maria  Pascual, també del sindicat tèxtil. Ni la condició femenina lloada per la Falange, ni la dmare invocada per l’Església, varen impedir que Aurora, amb 24 anys i una filla de dos, fos assassinada a Porreres, ni que  lendemà decrim, dia 6 de gener de 1937, a un cafè del Molinar, un dels assassins nexhibís els sostenidors tacats de sang.

 

En el moment de la rebel·lió armada, epaper del  sindicat del tren (i, en menor mesura, el dels tramvies) mereix una  atenció superior a la que  ha rebut fins avui. Paralitzar les comunicacions i el transport és una  mesura efectiva per  a lèxit d’una vaga. Lagost de 1917 hi va haver una aturada gene- ral de ferrocarrils que va permetre assolir les reivindicacions obreres. Potser aquest referent, i la unitat dUGT i la CNT en aquest sector, fes que el del tren fos considerat el col·lectiu sindical s combatiu dels   existents. Ho  demostraren amb una vaga de protesta quan, la primera setmana de juny de 1936, els   falangistes varen  tirar  una bomba la  Casa  del  Poble de Palma, no gaire lluny de les estacions, amb el resultat de 6 ferits. La vaga de ferrocarrils forçà  una  investigació que va concloure amb la detenció dels autors materials, els quals revelaren que Canuto Boloqui, un falangista exmilitar asturià resident a Inca, havia elaborat lexplosiu

 

 

.

El 18 de juliol daquell any, arran de laixecament de Franco, el sindicat del  tren vconvocar una vaga indefinida que  començà dia19. La nota retransmesa cada hora daquell dia des de Ràdio Mallorca delata lèxit  de  lconvocatòria: “Mañana, a 20, a la hora señalada,  se presentarán al trabajo los obreros de todos los ramos, considerándose despedido el que  deje de hacerlo. El “parte de lendemà deia: Los trabajadores se dirigen, como en los días normales, al trabajo, però no  devia ser  així quan la nota afegia: “Se han tenido que  efectuar detenciones que  el Gobernador castigará con rigor”. Dos dies  després, la vagencara continuava. El Correo de Mallorca de dia 22 de juliol reproduïa un co-municat de  García   Rz:  Esta mañana he conferenciado con  el personal de la Compañía de Ferrocarriles el cual me ha prometido solemnemente, que esta tarde reanudarán el trabajo. S’ha ddir que, des de dia 19, militars dartille- ria havien ocupat el tren, els auto- busos i els tramvies per oferir uns serveis mínims (tres  trens i dotze tramvies), tanmateix insuficients. Dia 10 dagost García Rz decreta- va: Por motivos de orden público, he acordado la clausura de los sin-dicatos Obreros”. El governador militar, dia 15 dagost, feia amena- ces abstractes: “Para que sepáis aquienes me refiero os diré que son los que  se encuentran ehuelga de brazos caídos en las barriadas de  La Libertad, SoCok, Hostalets,  Can Capas, Son Españolet y los s lejanos Creu Vermella etc. Si os escondéis os sacaré de vuestras  cáscaras con  un alfiler  como se hace con los caracoles y si huís pensad que os perseguiré hasta ex- terminaros”.

La repressió contra els  valents sindicalistes del tren va ser dura. Les dues companyies ferroviàries elaboraren llistes  negres amb  els noms dels  obrers que  feien  nosa als patrons. La majoria eren del Consell Obrer Ferroviari, vinculat a UGT. Dels 800 empleats (100 del tren de Sóller), gairebé 200 (36 del de Sóllerforen processats i multats i s de la meitat, 110, acomiadats. 65 treballadors s del ferrocarril varen desaparèixepe a sempre. Els sindicalistes Miquel Femenies Mas i Antoni Tomàs Prats de Palma, Antoni Ochogavia Cervera dAlcúdia i Bartomeu Sans  Pons d Binissalem foren afusellats, alguns abans del desem- barcament de  Bayo, acció   que brinden incerts autors com a causa per justificar la repressió. Els principals  atiadors dels  judicis i dels crims (García  Ruiz Boloqui, Arcós, Saíz ... fins al comte Rossi) tenen en comú dues característi- ques: la professió dmilitar i la procedència forastera.

Com així el sindicat del tren va cridar a la vaga en el moment àlgid de laixecament militar? Eren uns temeraris? Uns inconscients? Segurament va poder s la coherència perquè, amb  vaga o sense, el final no hauria estat gaire diferent i,a més, no hi havia una causa s justa  i s  noble que  aquella per impulsar laturada. Aleshores, com així aquella vaga roman ignorada? Com així mai no ha estat enaltida pels  sindicats actuals? Émillor mantenirla enterrada per  si algú cau en la temptació de fer compa- rances amb  el sindicalisme dara hipotecat als poders públics? Sigui com sigui, vull cloure larticle amb reconeixement i gratitud a unes persones, dignes representants del nostre poble, que  amb  totes les conseqüències soposaren a la guerra i defensaren la llibertat.

Texte reproduïd de Diaria de Balears 22/06/2009