Manuel Goded Llopis          |       BIOGRAFIES  |  TEMA:   FEIXISME  | 

 

San Juan de Puerto Rico 1882 - Barcelona 1936) Militar. Ingressà a la infanteria el 1896. Estudià a l'Escola Superior de Guerra. El 1913, passà al cos d'estat major, del qual era comandant el 1920. Participà en la guerra del Marroc, on obtengué la medalla militar (1923) i ascendí a general (1926). Va esser general de divisió el 1927 i ocupà el càrrecs de director general i subsecretari del ministeri de l'Exèrcit (1930) i, ja durant la II República, de cap de l'Estar Major Central (1931-32). El febrer de 1935, fou designat comandant militar de Balears en substitució del general Franco. S'incorporà a aquesta comandància el març i cessà a mitjant juny, en què fou nomenat director general d'Aeronàutica, en el Ministeri de la Guerra, de Gil Robles. El març de 1936, s'incorporà a Palma per segona vegada com a comandant militar de les Balears. Aquest mes, ja es preparava l'aixecament contra la II República, del qual era un dels principals caps. Inicialment, se n'havia de fer càrrec a València, però després se li encomanà la direcció de l'alçament a Barcelona. A la desfilada del 14 d'abril, va donar suport a la presència del representant eclesiàstic, la qual cosa motivà una protesta de la Diputació i una resposta seva per escrit. A causa dels desordres que hi va haver a Palma com a conseqüència de l'atemptat contra la Casa del Poble (5 de juny de 1936), va comunicar al governador civil que, si no podia garantior l'ordre, trauria l'exèrcit al carrer. L'horabaixa del 18 de juliol, a les 7h 30m, va fer llegir a Palma el ban on declarava l'estat de guerra i manà ocupar els centres oficials. Després, es dedicà a controlar els pobles de Mallorca. Aquest mateix dia, nomenà comandant militar de Balears al coronel Aurelio Díaz de Freijoo i, a les 10h 30m, va partir en un hidroavió cap a Barcelona per a posar-se al capdavant de la insurrecció. L'aixecament fracassà en aquesta ciutat i fou jutjat i afusellat el 12 d'agost del 1936. A Mallorca li foren dedicats carrers a Palma i a diversos pobles (DJ)

 

Gran Enciclopèdia de Mallorca

vol. 6  pàg 274

pàg. 163

 

El general Goded abans de partir cap a Barcelona, juliol 1936

 

Davant d'un Consell de Guerra, els generals Fernández Burriel (de paisà), Goded (d'uniforme) escolten la sentència de mort inmediatament executada

 

 

“… También fue preciso modificar a última hora la zona de actuación del general Goded. Su actitud estuvo influida, en las semanas anteriores al movimiento, por los roces que había tenido con las fuerzas comprometidas de la región levantina, cuyo mando debería asumir en el instante crítico. En general Mola le dio la consigna de atacar directamente a Cataluña, una vez asegurada Valencia, con lo cual se mostró conforme. Así lo manifestó a don Juan Antonio Bravo, enviado por Mola a Palma de Mallorca, para conocer su criterio. Pero los planes tuvieron que ser modificados, al conocerse la oposición  de la junta divisionaria de la UME a que el levantamiento fuera dirigido en Barcelona por el general González Carrasco. El teniente coronel Galarza recibió la orden  de comunicar a Goded que tomara el mando de la sublevación en aquella ciudad. El cambio produjo gran descontento, lo mismo a la junta militar levantina que al humillado general González Carrasco, quien sólo accedió a marchar a Valencia la víspera del movimiento, después de una difícil entrevista con los generles Fanjul, Saliquet y García de la Herrán,”

GIL ROBLES , José María

No fue posible la paz

 

(San Juan de Puerto Rico, 1882 - Castell de Montjuïc, Barcelona, 1936) fou un militar espanyol.

 

Començà la seua carrera militar als 14 anys quan ingressà a l'Acadèmia Militar d'Infanteria. En 1905 arribà ser capità de l'Estat Major. Igual que molts militars de l'època, ascendí per mèrit de guerra gràcies a la guerra del Marroc (1924-1927), en què fou ascendit a general en 1926. Participà en el desembarcament d'Alhucemas i fou cap de l'Estat Major del General José Sanjurjo.

 

Encara que oferí el seu suport a la presa del poder per part del general Primo de Rivera, posteriorment participà en intrigues envers aquest, la qual cosa es guanyà ser jutjat per traició i passar a la reserva. Quan arribà la Segona República Espanyola fou tret d'aquesta situació i nomenat Cap de l'Estat Major Central de l'Exèrcit. Participà en la Sanjurjada del 10 d'agost de 1932, per la qual cosa fou novament retirat de l'activitat militar per part del govern.

 

En 1934 col·laborà amb Franco en la repressió de la revolta d'Astúries, per la qual cosa el govern del radical-cedista, li atorgà el càrrec de director general d'Aeronáutica i de la IIIª Inspecció de l'exèrcit.

 

A principis de 1936, amb el Front Popular al poder, tornà conspirar contra el govern, causa pel qual motivà que fora allunyat de la capital com a comandant general de Balears. El 19 de juliol de 1936, en produir-se la sublevació que donà començament la guerra civil, aprofità el seu rang militar per a rebel·lar les places de Mallorca i Eivissa i deixar-la en mans dels rebels. Però volguè anar-hi més lluny encara i, amb un hidroavió, es presentà en Barcelona per a tractar d'aconseguir la sublevació d'aquesta ciutat. Després de destituir i arrestrar al general Francisco Llano de la Encomienda, fracasà en els següents plans i fou arrestat. Empresonat al vaixell-presó Uruguay, fou jutjat i comdenat a mort, després de ser obligat a confesar mitjançant ràdio el fracasament del levantamiento i la seua rendició. El 12 d'agost de 1936 fou afusellant, juntament amb altres militars, al castell de Montjuïc de Barcelona.

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Manuel Goded Llopis [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 26 de desembre del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Manuel_Goded_Llopis&oldid=1451598

 

 

Goded detingut a Barcelona, juliol de 1936 (Foto Centelles)

Manuel Goded, aventura personal

Memoria Civil, núm. 9, Baleares, 2 marzo 1986

Gabriel Cardona

 

El salto de Goded a Barcelona

Memoria Civil, núm. 10, Baleares, 9 marzo 1986

Miquel Durán

 

M. Goded Llopis

Memoria Civil, núm. 11, Baleares, 16  marzo 1986

Miquel Ferrà Martorell

 

Goded, un faccioso de verdad

Diario de Mallorca, 10 septiembre 2008

Pep Vílchez

Pep Vílchez

Bando: Se declara el Estado de Guerra en todo el Archipiélago Balear

 

 

fideus